Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Zaman atlama olarak bilinen Time Lapse, belli aralıklarla çekilen fotoğrafların birleştirilmesiyle oluşturulan video görüntüleme tekniğidir. Time Lapse dünya üzerinde Nasa'nın dahi Dünya'yı görüntülemede kullandığı yaygın ve etkileyici bir teknik olarak bilinir. Sabır, bilgi ve ince matematik hesaplamaları gerektiren uzun bir çalışma aşamaşından geçerek ortaya çıkan Time Lapse ile bir inşaatın başlamasından bitişine kadar olan süreyi, bir bitkinin gelişimini, mevsimsel değişimleri, gökyüzü oluşumları gibi zaman içinde hızla akan durumları yavaşlatarak mücizevi görüntüler yakalayabileceğiniz fotoğraf tekniğidir. 

Time Lapse tekniğini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli durum çekmek istediğimiz görüntünün zaman içerisinde ne kadar hızla değiştiğini gözlemleyerek çekim aralıklarını buna göre hesaplamaktır.
Mesela bir bitkinin gelişimi ile ilgili bir çalışma yapmak için o bitkinin doğasını yani gelişim süresini bilmek şarttır. Veya gece vakti Ay'ın hareketini görüntülemede Ay'ın doğuş ve batış merkezlerini ayarlamak ve kadrajı bu alan içinde oluşturmak gerekmektedir. Aksi taktirde yapılan en ufak bir hata bütün çekimin iptal edilmesine neden olur.  İyi bir Time Lapse çalışmasının içerisinde zamana yayılmış tecrübe ve hesaplamalar bu yüzdendir ki çok önemlidir.

Öncelikle neyin çekimini yapmak istediğimizi bilmek önemlidir ve sonrasında iyi bir araştırma  yapılması şarttır.  Mesela yıldız çekimi yapacaksak uygun bir yer ve olabildiğince şehrin dışında ışıksız bir yer seçilmelidir. Mekan ve kompozisyonu ayarladıktan sonra ekipman olarak DSLR makine, tripot ve uzaktan kumantaya ihtiyaç vardır. Çekim yapmaya başladıktan sonra tripotun kımıldamaması çok önemlidir. Ayrıca tahmin edileceği gibi pilin tam sarj edilmiş olması hatta yedek batarya kullanılması sizi yarı yolda bırakmamak adına önemlidir.

Bulutların gündüz geçişini teknik olarak inceleyecek olursak bunun için 3 sn'de bir kare yeterli olucaktır. Buda 60sn'de 20 kare fotoğraf elde edilecek demektir. Videolarda genellikle 24 fps kullanılmaktadır buda 2 dk'lık bir video için 24(fps)*120(sn) = 2880 kare fotoğraf gerektiğini anlamına gelir. 3 saniyede bir fotoğraf çekerek dakikada 20 kare alındığını düşünürsek bu çalışma için 144 dakikalık bir çekim yapılması yeterli olacaktır. Böyle uzun çalışmalar için hem kumandanın hem de makinenin pilinin dolu olması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.

Fotoğraf boyutu ya da kalitesi içinse; 2880 kare fotoğraf çekileceğini düşünürsek image kalitesini de tercihinize göre çektiğiniz karelerle daha fazla oynamak istediğinizi düşünüyorsanız RAW ya da daha az yer tutması için JPG seçebilirsiniz. Beyaz ayarı içinse gündüz ışığında yapılacak çekimler için 5600K yapmak yeterlidir. Mümkün olduğunca Manuel olarak renkleri ayarlamanız önemlidir.
Çekimi tamamladıktan sonra iş montaj kısmında quiktime playerdan yardım alarak fotoğraflarınızı ardarda koyarak video modunda oynatabilirsiniz.

Aşağıdaki Time Lapse'a örnek videolar ile görsel ve teknik olarak yardım alabilirsiniz. 

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

6.12.2024 23:55:46