Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Manzara fotoğrafları çekmeyi en sevdiğimiz ve bolca da çektiğimiz bir fotoğraf türü. Doğal güzelliklerle dolu ülkemizde de manzara fotoğrafı çekmeden durmak zaten ayıp olurdu. Hiç zorlanmadan harika doğal güzelliklere rastlayacağımız bir ülkede yaşadığımız için manzara fotoğrafları açısından da şanslıyız. Tabi ki güzel bir manzara fotoğrafı çekmek için yalnızca manzaranın olması yeterli olmuyor, bunun için dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değinmek gerekiyor.

Aslında fotoğrafçılığın en basit alanı gibi gözüken manzara fotoğrafçılığı hiç de göründüğü gibi değildir. Çünkü doğadaki o güzelliklerin gerçeğini gören gözlerimiz, çekmiş olduğumuz fotoğraflarda bu gerçeğin ya gördüğümüz gibi resme aktarılmasını ister ya da yeniden ifade edilişinin yeterince etkili olmasını ister. Bunun için de ancak ışık, renk oturması, tonlama, kompozisyon, seçilecek objektif, filtre gibi konuları tam kavrayabilmiş bir fotoğrafçı beklediği mükemmellikte bir fotoğraf çekebilir. 

Manzara fotoğrafı çekmek isteyen kişi tamamen doğaya bağımlıdır. Bir gün doğumu, gün batımı, bulutlu, sisli ya da bir yağmurlu veya karlı havanın fotoğrafını çekmek ancak bu koşulların doğada oluşmasıyla mümkün olur. Oluşan bu manzaraları izleyip istediği etkiyi ve ifadeyi veren anı yakaladığı anda görselliği oluşturabilir. Bu nedenle, manzara fotoğrafçısının öncelikle iyi bir doğa gözlemci olması gerekir. Dikkatini çekecek olan odak noktası fotoğrafının merkezini oluşturacak ve tüm manzaraya açılan bir pencere olacaktır. Bu nokta uzaktaki bir dağ tepesi, bir binanın ilginç olan cephesi, tek bir ağaç veya ormanlık alan, bir hayvan ya da bir insan gibi her şey olabilir. Odak noktasının büyük bir duyarlılıkla seçilmesi gerekiyor.

Sonra güzel manzara fotoğrafı çekmek için erken kalkmak lazım. Eğer güneş yükselmeye başlamışsa siz birçok güzelliği fotoğraflamayı kaçırmışsınız demektir. Güneş doğmadan hemen önce o manzarayı çekmeyi planladığınız yerde tripod'unuzu kurup beklerseniz daha iyi bir sonuç alırsınız. Aynı fotoğrafı öğlen saatlerinde çekerseniz yansımalar ve ışık patlamaları olacaktır.

cayaking_finland_hd_l.jpg

Uzun pozlama ve manzara fotoğrafı için en verimli zaman dilimi hangi saatlerdir?

Verimli denilebilecek saatler gün batımları ve gün doğumlarıdır, istediğimiz renk ve dinginliği ancak bu saatlerde yakalayabiliyoruz. Sabah ve akşam saatleri dışında sonbaharda kasvetli havalarda da fantastik fotoğraflar yakalamak mümkün. Sabahları genelde soğuk renkler hakim olacağından sis, bulut, orman, dağ gibi manzaraları çekmeyi tercih edebilirsiniz. Akşamları da genelde sıcak renkler hakim olacağından ona göre konuları tercih edebilirsiniz.
Ancak yine de fotoğrafın saatinden çok yakalayacağınız odak noktası yani biraz şansınızın olması da önemlidir.

kumkapi4ss.jpg

Göl ve yansıma fotoğrafları için akşam seçilebilecek en kötü zamandır. Genelde göl yüzeyi genelde sabah gün doğarkenki saatlerde sakin olur. Öğlene doğru çıkan rüzgar sizin bu konuda istediğiniz sonucu almanızı engelleyecektir. Buyüzden göl ve yansıma fotoğrafları için de sabah gün doğmadan yola düşmek daha iyi olacaktır.

Amacınız dere, şelale, dalgalı deniz gibi yerlerde uzun pozlama ile fotoğraf çekmekse o zaman seçeceğiniz en güzel zaman akşam gün battıktan hemen sonraki zamanlar olmalı. Çünkü sabahları genelde rüzgar olmaz, dolayısı ile dalga da olmaz. Ayrıca akşamın sıcak renkleri ile birlikte şelale, kanyon, dere, deniz gibi yerler daha görkemli görünür. Ya da kapalı bulutlu bir havada da öyle görünecektir. Ancak böyle havalarda kadrajınızda gökyüzüne pek yer vermemeniz daha güzel bir fotoğraf elde etmenizi sağlayacaktır.

sunset-01.jpg

Manzara Fotoğrafları Ne Tür Makinelerle Çekilmelidir?

milky-way-on-the-night-sky_hd.jpg

Manzara ve uzun pozlama her türlü slr makineyle çekilebilir, eğer avantaj sağlamak isterseniz mutlaka full-frame bir gövdeye  sahip olmalısınız. Ancak herkesin şartları buna uygun olmayabilir bu yüzden elinizdeki makinelerle en iyisi nasıl yapılıra bakmak lazım. 

Geniş açı lensler manzara fotoğrafçılığının olmazsa olmazlarındandır. Ancak lense sahip olmak da güzel bir fotoğraf olacağını garantilemez, lense alışıp, tanıyıp, iyi kullanmak gerekiyor. 

Uzun pozlamada ise derinliği olan fotoğraflar bulmak ve hava şartlarını iyi gözlemlemek gerekiyor. Filtrelerinizi sırt çantanızdan ayırmamanız gerekiyor, malesef filtreyi takar takmaz güzel manzara önümüze çıkmıyor. Sabırlı olup beklemek gerekiyor. Özellikle renklere doygunluk katmak, istenmeyen parlama ve yansımaları yok etmek için polarize filtreniz mutlaka yanınızda olmalıdır. Bazen uzun pozlama yapmak için Nötral Yoğunluk (Neutral Density = ND) filtreniz de işe yarayacaktır.

decline-sea-evening-waves-horizon-sky-pink-gray-foam-whisper-coast-beach.jpg

Manzara fotoğrafları için olmazsa olmaz kurallar vardır. Bunlardan birkaçı;

  1. doğru ışık kullanımı
  2. düşük ISO
  3. doğru odaklama
  4. diyafram değerleri
  5. lens kullanımı

Bunlarla ilişkili olarak bir kaç lens önermek gerekirse de;

Canon 16-35mm F2.8 L Usm Lens‎ : Canon lensleri arasında en keskin , renk doygunluğuna sahip olan ağır ama  efsane lenslerindendir, full-frame bir gövde ile kullanıldığında tek aranması gereken güzel bir kadraj ve doğru değerlerdir.

Canon EF 24-70mm f/2.8L : Üsteki lensler kadar geniş olmasa da bence çantada mutlaka bulunması gereken bir lens diye düşünüyorum, çok keskin ve hata barındırmayacak derecede renk doygunluğuna sahip, fiyat konusunda da hepsinden pahalı bir lenstir.

2728976-kasvet.jpg

Manzara Fotoğraflarını Bilgisayarda Nasıl İşlemek Gerekir?

Fotoğrafta olması gereken üç etken vardır ve bunlar fotoğrafta bulunduğu takdirde kendini belli edecektir zaten. Birincisi netlik, ikincisi derinlik, üçüncüsü ise kadraj, bu üçü olduğu taktirde fotoğrafı işlemek kısmı aslında size kalıyor. Keskinlik ve renk doygunluğunu önemseyebilirsiniz. 

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

11.10.2024 08:42:51