Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar
Türkiye’de Fotoğraf Denince Akla Gelen İsimler

BLOG

Türkiye’de Fotoğraf Denince Akla Gelen İsimler

Bir çoğunuz Türkiye'de fotoğrafın, son dönemlerde popüler olduğunu düşünse de, gerçek şu ki, 1800'lü dönemlerden beri fotoğrafçılık sanatını hayatımıza dahil etmiş bir çok usta fotoğrafçımız bulunuyor.

Yaratıcılıkları ve farklı bakış açılarılarıyla sizleri bambaşka dünyalara götürecek ve tecrübelerine hayran bırakacak bu önemli fotoğrafçıları sizlerin de tanımasını istiyoruz..

Bahaettin Rahmi Bediz

Türkiye'de fotoğrafçılık sanatının öncüleri arasındadır. Fotoğrafları günümüzde sadece Türkiye'de değil, Girit'te de çağının referansları olarak değerlendiriliyor. 1900'lü yılların başlarında açtığı fotoğrafhanesi ile döneminde genç fotoğrafçılık ustalarının yetişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Atilla Durak

Farklı bir Türkiye öyküsü anlatan, ‘Ebru: kültürel çeşitlilik üzerine yansımalar' adlı fotoğraf projesini üreten fotoğraf sanatçısıdır. Bu projesi New York'da bir galeride ve Amerika'da Uluslararası Memphis In May Festivali'nde sergilenmiştir. 1967 doğumlu olan fotoğraf sanatçısının fotoğrafa ilgisi üniversite yıllarında başlamış fakat sonrasında reklam ajansları ve eğlence sektörü gibi farklı sektörlere de el atmıştır. Belgesel fotoğraf alanında yoğunlaşan Atilla Durak'ın deneysel alanda da çalışmaları bulunuyor.

Lütfi Özkök

Nobel fotoğrafçısı olarak tanınıyor. Aynı zamanda şair ve çevirmen olan Özkök, 1923'te İstanbul'da doğmuş.Ancak kendisi şu anda İsveç'te yaşıyor. Edebiyatçıları bir şiir gibi fotoğraflamasıyla biliniyor. Edebiyat kitaplarının başındaki en güzel edebiyatçı fotoğraflarının altında da genellikle Lütfi Özkök'ün adını görmeniz kaçınılmazdır.

Murat Saygıner

Fotoğrafçılık ve photoshop üzerine yoğunlaşmış bu genç yetenek 1989 Prague doğumlu. Fotoğrafçılık ve dijital düzenleme alanlarında hiç bir eğitim almadan kendisini geliştiren Saygıner, hayatı boyunca kendisini bilgisayar aracılığı ile ifade etmeyi seçtiğini söylüyor. Kendisi uluslararası bir çok fotoğraf yarışmasında ödül almaya layık görülmüştür.

Halil Nadir Ede

Lise yıllarında amatör olarak başladığı fotoğrafçılığı 25 yılı aşkın bir süredir profosyönel anlamda sürdürüyor. Fotoğraf üzerine danışmanlık yapıyor ve bunların yanında eski fotoğraf filmlerini ve fotoğrafları topluyor. Işık Üniversitesi'nde 2007 yılından beri fotoğrafçılık dersleri veriyor.

İbrahim Zaman

Fotoğraf konusunda yeteneği tartışılmayan, engin bilgilerle dolu usta bir fotoğrafçımızdır. Öyle ki, fotoğrafla ilgili bir çok sorunuzun cevabını onun fotoğraflarına bakarak alabilirsiniz. İbrahim Zaman bir çok fotoğraf yarışmasının jüri üyeliğinde de bulunuyor.

Ozan Sağdıç

Fotoğraf dalında devlet sanatçısı ünvanını tek alan kişi kendisidir. Toplumcu, belgesel fotoğrafın ve fotojurnalizmin ilk temsilcilerinden olan Sağdıç, fotoğraf yaşamı boyunca günlük hayata espri ile yaklaşan bir tarz ile öne çıkmaktadır. Kendisi çocukluğundan beri görsel olan herşeye ilgi duyduğunu belirtiyor. 1959 yılında foto muhabiri olduğu Hayat Mecmuası'nın da kendisinin vitrini olduğunu söylüyor.

Sabit Kalfagil

Hobi olarak başladığı fotoğrafçılıkta, Anadolu kültürünü tanıyarak yaptığı gezilerde çektiği fotoğraflarla zamanla kendini yetiştirmiş ve fotoğrafçılıkta usta olmuştur. Fotoğraf mekaniği ve tekniği ile ilgili bilgileri takdire şayandır. Kalfagil çok fotoğraf çekmek iddasında değildir, onun fotoğraflarının en önemli özelliği her birinin kusursuz oluşudur.

Haluk Cecan

Başarılı su altı prodüksiyonları yapan ve bununla ilgili önemli ödüller alan, su altı belgeselcisi ve fotoğrafçısıdır. Su altında saksafon çalan palyaçolar, kostüm giymiş minik balıklar, yağlıboya yapan ressamlar gibi enteresan öğeler kullanarak su altını ve denizi birçok insana sevdiren adeta bir huzur adamıdır.

Muammer Yanmaz

Fotoğrafı zevk almaya ve hayat biçimine dönüştürmüş ve bir çok başarılı fotoğraf projesine imza atmış fotoğraf sanatçısıdır. 40 Haramiler fotoğraf kulübünün kurucusu ve Ali babası'dır. Bir çok gence fotoğrafı sevdiren, çok iyi bir eğitmendir. Her fotoğraf severin mutlaka tanıması gereken bir insandır.

Şemsi Güner

İsmi çok fazla bilinmese de Güner, Türkiye'nin belgelenmesi ve tanıtılmasında önemli bir oynamıştır. Güner, yıllarca Türkiye'yi il il dolaşıp fotoğraflarını çekmiş ve bir arşiv oluşturmuş. 1985'te Anadolu Uygarlıkları ilk kişisel sergisiyle birçok sergiye de imza attı. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok dergide yayımlanan fotoğraflarının yanında, 1993'te hazırladığı Pamukkale adlı afişi de İtalya'nın Catania kentinde dünya birincisi oldu.

Atilla Torunoğlu

1940'lı yıllarda fotoğraf kariyerini ilerletmeye başlayan Torunoğlu, eski dönemin en önemli fotoğrafçılarındandır. Fotoğraf sektörünün dijitale dönmesiyle işinden uzaklaşmış. Torunoğlu şimdilerde Ankara Samanpazarı'nda antikacı dükkanı işletiyor.

Arif Aşçı

1958 Adana doğumlu olan Aşçı kendi fotoğrafçılık hikayesini şöyle anlatıyor ; ‘Önce resimle başladım. Resim eğitimi! Yani 18 yaşımda İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdim, resim okudum, sonra aynı Akademi'de asistanlık yaptım ama resmi bırakıp fotoğrafa başlayışım 28 yaşında oldu.'

Nihat Odabaşı

Popüler kültür fotoğrafçıları arasında önemli yere sahip olan Odabaşı, birçok sanatçıyla ortak işler yapıyor. Ajda Pekkan, Gülben Ergen, Hande Yener gibi sanatçıların klip ve fotoğraf çekimlerinde bulunan sanatçı, yaptığı özel çalışmalarla da fotoğrafçılık kariyerini devam ettiriyor.

Mehmet Turgut

Turgut;un fotoğrafçılık aşkı dedesinden geliyor. Dedesinden aldığı mirasla kurgusal fotoğraflara yönelen Turgut, ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Seminer çalışmaları ve yeni projelerle genç fotoğrafçıları da geliştirmeyi hedefliyor. Bunun yanında son dönemde yaptığı çalışmalar arasında da Patricia Kaas, Ozzy Osbourne gibi isimlere hazırladığı kapak fotoğrafları, sinema afişleri ve 30 ismini verdiği kitabı yer alıyor.

Orhan Gürbüz

Gürbüz'ün fotoğraf çekme sevdası ortaokul yıllarına dayanıyor. Resim yeteneği olmadığını fark edip fotoğrafa geçerek, kendi kurduğu Foto life markasıyla da farklı sektörlerdeki firmalar için reklam çekimleri, kurumsal fotoğrafçılık ve tanıtım filmleri için çekimler yapıyor. Aynı marka altında 15 yılı aşan deneyimini aktarmak için de Foto Life Akademi'yi uygulamaya koyuyor. Fotoğrafçılığı hem hobi olarak yapmak isteyenlere hem de iş dünyasına daha da sevdirmeye çalışıyor.

İzzet Keribar

Ailesinin fotoğraf makinasını kullanarak fotoğrafçılık yoluna başlayan Keribar, kişisel tekniğini Güney Kore'de oluşturmuş. Burada özel karelere imza atmış, fotoğrafçılıktaki ikinci doğuşunu da 1980'lerde yaşamış. Uzun süre fotoğrafçılık üzerine dersler vererek, sergiler düzenleyerek, jüri üyeliği yaparak fotoğrafçılığa verdiği önemi ortaya koyuyor.

Coşkun Aral

Coşkun Aral, sadece fotoğrafçı değil aynı zamanda savaş fotoğrafçısı, belgesel yapımcısı ve dünya gezgini. 1983 yılında Paris'te sunulan fotoğraf sergisiyle dünya çapında şöhrete ulaşmıştır. Aynı yıllarda savaş fotoğrafları New York'ta sergilenmiş ve Ara Güler ile birlikte fotoğraflarını Danimarkalılara sunmuş.

Ara Güler

Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi ile başlayan dönüm noktası, İktisat Fakültesi'nde okurken kararını değiştirip gazeteci olmayı hedeflemesiyle devam ediyor. Şu anda onu Türkiye'nin en iyi fotoğrafçısı yapan kariyeri ise 1958'de başlamış. Beyoğlu'nu yaşadığı ve yaşattığı fotoğraflarına gençleri de eklemeye çalışıyor.

 

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

11.09.2024 08:31:31