Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

90'lı yıllarda oldukça popüler olan polaroid fotoğraf makineleri dijital fotoğraf makineleri artmaya başladıkça 2000'li yıllarda popülerliğini yitirmişti. Ancak günümüzde Fuji film önderliğinde piyasaya bir çok polaroid fotoğraf makineleri ile birlikte popülerlik yeniden arttı.

En son ne zaman gerçek bir fotoğraf filmine dokunduğunuzu hatırlıyor musunuz? Peki telefonunuzdaki yüzlerce fotoğraf yerine eski albümlerinizi tercih eder miydiniz? Dijital dünya fotoğrafın ruhuna pek çok şey katsa da fotoğrafın kökleri yani filmler ve analog makineler bu sebeple oldukça geride kalmış durumda. Ancak bir çok kişi film kullanan bir fotoğraf makinesinden çıkan fotoğrafın tadını da arıyor hala. Kimine göre retro, vintage bir hava yakalamak için tercih ediliyor bu makineler. Dijitalde ne kadar efektlerle bu havayı verebiliyor olsak da bu fotoğrafların samimiyeti ve etkisi bir başka.

download-2.jpeg

Bir kere şipşak fotoğraflar çektiğimiz fotoğrafın özel polaroid film kağıdında anında görüntüsünü oluşturarak anı fotoğraflıyorlar. Yani bu fotoğraflar anımızı, anında saklamamıza yardımcı oluyor. Sırası gelmişken de söyleyelim; anında baskı alabileceğimiz ilk Polaroid film, 1943 yılında Edwin Herbert Land tarafından icat edilmiş. Fotoğrafla uğraşırken üç yaşındaki çocuğunun "Neden hemen görüntü alamıyoruz ki?" şeklindeki sitemi üzerine beyninde ışıklar yanan mucit Edwin Herbert Land o yıllarda bu maceranın ilk adımını atmış.

Geçmişe bakıldığında fotoğrafçılar sokaklarda tezgâh açarlardı. Arkalarında kente ya da farklı konuma ait panoları olurdu. ‘İstanbul Hatırası', ‘Askerlik Hatırası' gibi... 3 bacaklı sehpalar kullanır, körüklü makinalarla çektikleri vesikalıkları küçücük çekmecelerde, ilaçlı şişelerden döktükleri banyolarda yıkayıp tab ederlerdi. Bu fotoğrafları çekenlere halk arasında şipşakçı denirdi.

Fakat dijital fotoğraf makineleri ve akıllı cep telefonlarının artmasıyla birlikte bu meslek kayboldu denebilir. Hala şipşak fotoğrafçılar var ama sokaklarda sıklıkla görebilmemiz pek de mümkün değil. İnsanların bir çoğu artık kendi fotoğlarını kendi cep telefonlarıyla çekmeyi tercih ediyor ancak polaroid de geçerliliğini yitirmedi.

Bahsettiğimiz gibi günümüzde şipşak tekniğin herkes tarafından kullanılabileceği bir çok polaroid kamera çeşidi var. Aslında makinelerin genel adı ‘instant camera'. Kullanıcılar tarafından havada sallayarak kurutulan ve anında bakılabilen bu fotoğraflar doğal, samimi ve hatta özgür olarak nitelendiriliyor. Kesinlikle de öyle!

Anlık fotoğraflar çekip, zaman kaybetmeden fotoğraf baskısı olarak görmek isteyen kullanıcılara yönelik olan bu polaroid fotoğraf makinelerini artık piyasada rahatlıkla bulabilmek de mümkün. Özelikle son dönemlerde Fujifilm İnstax modelleri kullanıcılar tarafından en çok tercih edilenlerden. Polaroid kağıtları günümüz koşullarında biraz pahalı kalsa da internet üzerinden daha uygun fiyatlara bulabilmeniz mümkün. Böylelikle biraz da olsa maliyeti düşürebilirsiniz.

polaroidsnap_02-1024x768.jpg

Polaroid Makinelerin Özellikleri

Bu fotoğraf makinesinin içinde neredeyse bir fotoğraf stüdyosu ya da bir çeşit fotoğraf laboratuvarı, bir karanlık oda gizli. Fotoğraf çekildikten, yani deklanşöre basıldıktan sonra, kâğıt makineden dışarı çıkarken geçtiği iki merdane arasında var olan poşet patlar ve içindeki kimyasal kağıt üzerinde işe koyulur. Yani negatif görüntü pozitife dönüştürülür. Kağıt çıktığında sallama hareketi yapılır ve bir bakarsınız ki fotoğraf olmuş.

tumblr_ntc0wqawyg1rpjuouo5_1280.jpg

Polaroid renkli fotokopi hariç çoğaltılamaz. Keçeli kalem gibi malzemeler kullanmadan üzerinde oynanamaz. Polaroidler biriciktir, isteseniz de o kareden bir tane daha yoktur. Polaroidin biricikliği sanatsal anlamda fotoğrafik öğelerden ayrılarak daha fazla değer bulmakta. Polaroid fotoğrafların diğer teknikler ile çekilen fotoğraflardan tek farkı şipşak oluşları değil, aynı zamanda eskitilmiş bir görünüşe sahip oluşları. Bu da nostaljik fotoğraflar ve deneysel çekimler için oldukça önemli bir imkân veriyor.

Polaroid meraklısı bazı sanatçılar bu şipşak efsanesini kullanarak fotoğraf üretmişler. Şahin Kaygun, Tahir Ün, Orhan Cem Çetin, Nazif Topçuoğlu ve Mehmet Koştumoğlu bu tarz fotoğraf üretmiş sanatçılarımızdan.

Walker Evans, Patti Smith, Robert Frank, Robert Mapplethorpe, Andy Warhol, Michelangelo Antonioni ve Andrei Tarkovsky, dünyadan isimler arasında. Polaroid tekniği sinemada sayısız kısa ve uzun metrajlı filmde, 2000 yılında da Christopher Nolan'ın Memento filminde kullanılmış.

Neden Instax Makineler Tercih Ediliyor?

Polaroid akımın tekrar patlamasının altında en çok tercih edilen Fujifilm Instax'ın katkısından bahsedebiliriz bence. 90'lardan beri Fujifilm, Instax adı altında ürettiği anlık yani instant filmler, özellikle Polaroid'in tarihe karışması ile tekrar popüler oldu. Bu popülerliğin altında Instax filmlerin daha makul fiyatlı olması ve ilginç ve renkli bir çok nstax fotoğraf makinesinin olması da yatıyor. 

Instax filmler Mini ve Wide olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doğal olarak filmleri de birbirinden farklı ölçülerde. Mini bir kredi kartı büyüklüğünde olurken, Instax Wide filmler, Mini'lerin tam iki katı büyüklüğünde oluyor. Bu filmler birbirinden renkli ve keyifli tasarımlara sahip çeşit çeşit Instax kamera ile çalışıyor.

Eğer sizler de Instant film dünyasına giriş yapıp evinizi o değerli anlarla doldurmak istiyorsanız, Fujifilm Instax tam aradığınız şey olabilir.

Şipşak fotoğraf doğrudan, üzerinde oynanmamış, anı fotoğrafları tadında eskimiş ve hâlâ değerli. İnternette uçuşan bol photoshoplu fotoğraflarla kıyaslamıyoruz asla! Eğer siz de anılarım değerli diyorsanız, çekilen fotoğrafları evinize ofisinize asmaya bayılıyorsanız bir an önce makine edinmelisiniz. 

Kiralık Fotoğraf Makine'sinden kiralayabileceğiniz polaroid makineler; Fuji Film İnstax 210 Wide ve Fuji Film İnstax 7s mini

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

20.04.2024 15:28:22